Białko serwatkowe

Białko serwatkowe

Jednym z podstawowych białek występujących w mlecznych produktach jest białko serwatkowe. Jest ono produktem ubocznym procesu wytwarzania serów. Dostarcza sporych ilości aminokwasów, które są niezbędne między innymi, do budowy mięśni, oraz ich regeneracji. Białko serwatkowe, zazwyczaj można spotkać w postaci proszku. Dla lepszych walorów smakowych, można do niego dodać sok lub mus owocowy, lub stworzyć koktajl czy też shake’a, miksując z owocami i lodem.

Białko Olimp

Białko Olimp

Białko serwatkowe najczęściej jest wykorzystywane przez sportowców, celem poprawienia swoich osiągnięć sportowych, a dla innych osób niezwiązanych ze sportem, białko może wyrównywać niedobory tego związku w organizmie lub rozwiązywać inne problemy żywieniowe.

Białko dla sportowców

Lata badań nad wpływem białka na organizm ludzki wykazały jednoznacznie, że przyjmowanie białka w ramach programów treningu siłowego, ma znaczny wpływ na przyrost masy mięśniowej i siły sportowca. Po intensywnym treningu, białko serwatkowe wspomaga szybszą regenerację mięśni, wyeksploatowanych po intensywnych ćwiczeniach na siłowni.

Białko jako rozwiązanie kłopotów z masą związaną z czynnikiem chorobowym

Warto poruszyć również kwestię wpływu białka na osoby niedożywione. Wpływa ono na utrzymanie wagi i jej zwiększenie u osób starszych, niedożywionych, chorych na AIDS czy zarażonych wirusem HIV.

Gojenie się ran

Ciekawą informacją jest, że białko znacznie wpływa na szybkość gojenia się ran. Osoby z nawracającymi, przewlekłymi ranami, a także ofiary poparzeń potwierdzają, że przy regularnym spożyciu odpowiednich ilości białka, rany ulegają szybszej regeneracji.

Alergie

Badania pokazują, że hydrolizowana formuła białka, czyli taka, której cząsteczki białka zostały podzielone na mniejsze niż występujące w mleku krowim i sojowym, może być rozwiązaniem na problemu alergiczne na podłożu żywieniowym. Niemowlęta, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione mlekiem mamy a posiadają zdiagnozowaną alergię na białko mleka krowiego, znacznie lepiej tolerują hydrolizowaną postać białka w mleku – wydaje się, że podawanie preparatu dla niemowląt zawierającego hydrolizat serwatki zmniejsza ryzyko reakcji alergicznych u niemowląt zagrożonych wystąpieniem alergii. Odnotowano u nich mniejsze ryzyko wystąpienia AZS (atopowego zapalenia skóry), oraz egzemy.

Większość zdrowych osób, nie uprawiających intensywnych sportów siłowych, odpowiednią ilość białka w organizmie może uzyskać ze zróżnicowanej diety, bogatej w dobrej jakości mięsa ( wołowina, drób), oraz warzywa strączkowe (np. ciecierzyca), czy też ryby (np. tuńczyk). Jeżeli jednak mamy problemy z zaspokojeniem dziennego zalecanego zapotrzebowania na białko, lub z powodu choroby – warto skonsultować z lekarzem czy przyjmowanie białka serwatkowego okaże się na naszą dolegliwość pomocne. Nie należy korzystać z białka serwatkowego, jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy – alergię na białko mleka krowiego. Spożywanie białka w określonych przez producenta ilościach jest całkowicie bezpieczne, niektóre badania podają, że zwiększona podaż białka może objawiać się dolegliwościami żołądkowo – jelitowymi.

Facebook - Komentarze

Artykuły użytkownika

Facebook - Komentarze